Romania sanctionata de CEDO in cazul Nicolae Mischie


Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis sa ii dea dreptate politicianului roman Nicolae Mischie care a tot sustinut ca nu a avut parte de o judecata corecta in dosarul in care este acuzat de nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Dupa cum se stie, politicianul roman a fost acuzat atat de introducere ilegala de arme in tara, cat si de contrabanda, fapt pentru care a fost condamnat la un an de inchisoare de Inalta Curte de Casatie si Justitie. In anul 2005, Nicolae Mischie a fost trimis in judecata de Parchetul Tribunalului Gorj. Desi fusese achitat de Tribunalul Gorj si de catre Curtea de Apel Craiova, Mischie a fost condamnat pe baza acelorasi probe in recurs de instanta suprema, iar CEDO aconsiderat acest lucru inadmisibil.

Conform CEDO, probele nu pot fi reinterpretate astfel incat sa condamni o persoana, iar pentru a face o condamnare este necesara prezenta unor probe noi. Marea controversa porneste de la faptul ca judecatorii au reinterpretat probatoriul pe caza caruia instantele inferioare de justitie decisesera achitarea. In alte cuvinte, procurorii s-au folosit de aceleasi declaratii de martori respinse de instantele inferioare. Prin decizia luata, judecatorii CEDO atrag atentia Romaniei cu privire la obligatia pe care o are de a promova revizuire daca unei persoane i se incalca dreptul la un proces echitabil, dar nu numai. Una din criticile aduse Inaltei Curti de Casatie si Justitie este ca martorii nu au fost audiati personal de instanta, iar declaratiile lor au fost reinterpretate dupa bunul plac. Dreptul la aparare a condamnatului a fost redus considerabil deoarece Inalta Curte a omis sa ii audieze pe acesti martori inainte de pronuntarea hotararii definitive. Pe langa asta, Curtea de la Strasbourg mentioneaza ca Nicolae Mischie a fost achitat datoriat faptului ca actiunea sa nu a reprezentat vreun pericol in adevaratul sens, iar detinerea armei a fost raportata. In urma demonstrarii incalcarii Art. 6 din Conventie, Nicoale Mischie are dreptul sa ceara despagubiri in valuare de 3000 euro de la statul roman.

Decizia luata dezvaluie astfel faptul ca in sistemul juridic romanesc inca subzista nereguli iar mute dosare sunt fabricate. Dupa cum se stie prea bine, nu putine au fost cazurile in care judecatorii s-au contrazis si deciziile luate au avut un impact semnificativ asupra vietii multor oameni. In ultimii ani in Romania au existat numeroase cazuri in care inculpatii achitati la fond au fost apoi condamnati la pedepse nedrepte, cum ar fi Gigi Becali sau Tudor Chiuariu. Singura diferenta dintre cazul Mischie si celelalte este faptul ca nu toate au fost considerate indeajuns de importante pentru a fi mediatizate. In mare, judecatorii actioneaza bazindu-se pe idea ca cei neindreptatiti se pot adresa la CEDO daca doresc sa fie achitati. Cu alte cuvinte, omisiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie afecteaza imaginea deja subreda a justitiei romanesti deoarece europenii raman cu impresia ca Inalta Curte condamna abuziv. Pe langa aceasta, decizia luata de Curtea de la Strasbourg le da dreptul altor inculpati pe nedrept sa ceara revizuirea dosarelor.

Pentru a afla mai multe despre Nicolae Mischie, va rugam sa viziatati site-ul!

Related Articles:

Published at: Economic News Articleshttp://economicnewsarticles.org

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Article Source


DISCLAIMER: All information, content, and data in this article are sole opinions and/or findings of the individual user or organization that registered and submitted this article at Economic News Articles without any fee. The article is strictly for educational or entertainment purposes only and should not be used in any way, implemented or applied without consultation from a professional. We at Economic News Articles do not, in anyway, contribute or include our own findings, facts and opinions in any articles presented in this site. Publishing this article does not constitute Economic News Articles's support or sponsorship for this article. Economic News Articles is an article publishing service. Please read our Terms of Service for more information.

Comments are closed


Disclosure: You should assume that the owner of this website is an affiliate for providers of goods and services mentioned on this website. The owner may be compensated when you purchase after clicking on a link. The owner may also have received the product for free. Perform due diligence before purchasing from this or any other website. Testimonials may or may not be accurate, and anything that looks like an endoresement should be regarded as nothing more than an advertisement.
%d bloggers like this: